niedziela, 13 września 2009

Tahini

To uprażone (albo i nie) zmielone z dodatkiem oliwy ziarna sezamu.Osobiście nie przepadam za sezamem, ale jako tahini smakuje on zupełnie inaczej.

Pastę taką stosuje się głównie jako dodatek do hummusu. Można ją kupić w sklepie (np. evergreen), ale kosztuje kilkanaście złotych, a samodzielne przyrządzenie takiej pasty to koszt ok 2 złotych plus 15 min roboty:)

Ponieważ ostatnim razem przygotowując hummus zrobiłam takiej pasty zdecydowanie za dużo, wrzucam go teraz do każdej przygotowywanej przezemnie pasty warzywnej. Rezultaty przerastają moje oczekiwania J Szczególnie udane było dzisiejsze połączenie tahini z zielonym groszkiem z puszki, oleju i odrobiny mleka kokosowego(dla uzyskania odpowiedniej konsystencji).PYCHA.

Niestety nie posiadam dobrego aparatu, dlatego zdjęcia przeze mnie wykonywane są mało apetyczne. Ponieważ jednak zdjęcie zawsze pobudza wyobraźnie dlatego myślę, że lepiej wrzucić to co mam niż nic.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz